Starnmeer

HEMELVAARTWEEKEND NKSR 13 T/M 16 MEI 2021 OP NATURISTENTERREIN STARNMEER

Donderdag 13 mei. Vanaf Starnmeer varen we over de Knollendammervaart en de Zaan naar de eerste molen van de Zaanse Schans. Hier houden we onze lunchstop. Na de lunch steken we de Zaan over naar Zaandijk waar we ons laten schutten via een handbediende sluis. We doorkruisen de veenweidegebieden van Staatsbosbeheer met prachtige flora en luidruchtige (avi)fauna naar West-Knollendam. Hier dragen we over naar de Zaan en via de Knollendammervaart keren we terug naar het Starnmeer waar we kunnen terugzien op een mooie, droge dag. ’s Avonds sluiten we de dag af bij het kampvuur. Helaas raakt Karine bij het uitstappen geblesseerd. Voor haar betekent dit het einde van het hemelvaartweekend.

Vrijdag 14 mei. Vanaf Starnmeer peddelen we via de Knollendammervaart naar Oost-Knollendam. Het plan is om ons daar te laten schutten bij de Boerensluis die de verbinding vormt met het Wormer- en Jisperveld. Helaas lukt dit maar ten dele omdat de sluiswachter pas komt als bijna iedereen zijn vaartuig al (moeizaam) heeft overgedragen. Het Wormer- en Jisperveld is een uitgebreid veenweidegebied, een verzameling eilandjes die nauwelijks boven het wateroppervlak liggen. Ook hier veel grutto’s, kieviten, sterns, ganzen en andere vogels. Jaap R. en Fred J. loodsen ons vakkundig door dit doolhof naar Jisp waar we een koffie- en lunchstop houden. Na de stop varen we door naar Arjen Bloem (mogelijkheid tot het doen van inkopen). Na te zijn geschut in de nabijgelegen sluis varen we over de Zaan en de Knollendammervaart terug naar Starnmeer. ’s Avonds houden we onze jaarvergadering bij het kampvuur, een unieke combinatie in het bestaan van de vereniging.

Zaterdag 15 mei. Vandaag een rondje rondom de Starnmeerpolder. We varen in noordoostelijke richting over de Knollendammervaart naar Spijkerboor. Vandaar gaan we over de Vinkenhop langs Oost- en West-Graftdijk naar de Woudhaven aan de rand van het Alkmaardermeer. We gebruiken de recreatie aanlegplaats voor onze eerste pauze. Over de Markervaart gaat het naar sluis De Woude, een belevenis. De sluis wordt met de hand bediend, zelfbediening. De sluis is te klein voor 14 kano’s, dus tweemaal schutten. Een extra handicap vormt de bij hoge waterstand te lage voetbrug over de sluis. We verkennen de Westwouderpolder (broedgebied van weidevogels en habitat van vele hazen) en schutten ons weer door de ‘De Woudesluis’. Als beloning trakteren we ons op dranken en spijzen op het terras van Eetcafé De Woude (dreigende regenwolken, maar geen regen). Over de Markervaart bereiken we West-Knollendam en varen we over de Knollendammervaart weer terug naar Starnmeer.

Zondag 16 mei.
Op de laatste dag varen we een rondje langs en door Krommenie. Dat betekent twee keer overdragen bij molen De Woudaap. Het gaat vlot, mede omdat de vaargroep vandaag een stuk kleiner is dan op de andere dagen. In de ochtend worden we getrakteerd op een korte maar heftige bui regen vermengd met hagel. Even omdraaien dus (net als de koeien de kont naar de wind keren) en jezelf vasthouden aan de walkant om te voorkomen dat je wordt teruggeblazen door de stevige wind. Na deze bui wordt en blijft het verder droog. We verbazen ons over de grote hoeveelheid waterwegen in Krommenie.
De laatste twee sloten terug naar de molen blijken uit vloeibare modder te bestaan waardoor we een stevige krachttraining ondergaan voordat we kunnen overdragen en voor de laatste keer de Knollendammervaart doorvaren. Na terugkomst blijken de tenten redelijk droog gewaaid te zijn zodat er vlot afgebouwd en ingepakt kan worden door wie dit wil.

Samengevat.
Het Hemelvaartweekend 2021, oorspronkelijk gepland in Duitsland samen met de KSR, maar als gevolg van de coronapandemie uiteindelijk in Nederland voor alleen de NKSR was een succes. Hartelijk dank aan de organisatoren. En het weer? De regen viel hoofdzakelijk ’s nachts!!

Tineke en Jaap