Paklijst

Met de NKSR-paklijst helpen we je om tijdens het voorbereiden van je kanotocht niets over het hoofd te zien. Wat je meeneemt is uiteraard sterk afhankelijk van het te verwachten weer, hoe lang je gaat varen en waar je gaat varen. Bij meerdaagse tochten maakt het veel verschil of je dagelijks vanaf een vaste locatie een tochtje vaart (zie de dagtochtlijst) of dat je een heuse trektocht maakt waarbij je al je spullen dagelijks in je kajak of kano met je meeneemt. In zijn algemeenheid geldt dat je in de zomers minder meeneemt dan in het voorjaar en de herfst. Zodra het water en de buitenlucht echt fris worden, is er meer beschermende kleding nodig maar moet je ook meer kano ervaring hebben voordat je het water opgaat. Deze paklijsten gaan niet over veiligheid. Veiligheid op het water is veel meer dan alleen de juiste spullen bij je hebben! Typische zomerdingen als badkleding kun je in de winter natuurlijk skippen maar verder zijn de lijsten aanvullend aan elkaar opgesteld.

Dagtocht in de zomer op klein water:
Kajak of open kano (elk type boot voldoet), peddel, spatzeil, zwemvest, sleeplijntje, spons of hoosblik, gemakkelijk zittende kleding, waterschoenen, hoed of pet met klep, zonnebrandcrème, ruim voldoende eten en drinken voor onderweg, setje reservekleding, zwemkleding, handdoek, regenjas of anorak, watervaste tape, EHBO-setje inclusief tekentang/kaart, toiletpapier/tissues. Naar behoefte kun je dit aanvullen met een (zonne-)bril met veiligheidskoordje, telefoon, geld, bankpasje, waterdicht fototoestel, kanokarretje en een waterkaart van de omgeving waarin je vaart. Zorg uiteraard dat alles, dat droog behoort te blijven, goed is ingepakt. Gebruik speciale echt waterdichte zakken of tonnetjes als je boot geen waterdichte compartimenten heeft en zorg dat deze niet kunnen wegdrijven of zinken als je omslaat.

In de koudere maanden komt daarbij:
Extra laagjes kleding, peddelwanten of handschoenen, neopreenkleding (broek en shirt of wetsuit) of drysuit, muts en overlevingszak.

Dagtocht op groot open water:
Dit vereist een zeekajak of kano met voldoende drijfvermogen, grijplijnen, een reserve peddel en een lange sleeplijn. Daarnaast zijn een navigatiemiddel (gps), lichtkogels en een handlenspomp aan te bevelen. Verder gelden bovenstaande overzichten.

Aanvulling voor meerdaagse tochten
Ook hierbij geldt dat je in de zomer minder nodig hebt als in de winter en ook nu maakt het verschil of je alleen op klein binnenwater vaart of ook op groot open water. Volg daarvoor de bovenstaande lijstjes. Extra zijn de kampeerspullen. Beperk deze tot een minimum en ga voor lichtgewicht en compact. Let er op dat alles goed door de luiken past. Staar je echter niet blind op de grammen alleen; € 100 meer uitgeven aan bijvoorbeeld een paar pannetjes voor 100 gram gewicht besparing schiet zijn doel voorbij.

Tentje met toebehoren, plastic grondzeiltje, bij regen een tarp of vissersparaplu om inregenen te vermijden, wasknijpers, slaapzak, lakenzak, opblaasbaar matje en kussen, stoeltje of krukje, pannen, brandertje, brandstof, kookschermpje, bord, mok, bestek, schilmesje, blikopener/kurketrekker, snijplankje, afvalzakjes, afwasmiddel en sponsje/borstel, theedoek, lamp, lucifers of aansteker, olie, kruiden, koffie/thee, brood, houdbaar beleg, avondeten, reserve batterijen/accu’s/oplader, kleding, toiletartikelen, evt. medicijnen, reisdocumenten, boek/I-reader.

Wat kleding betreft:
Meerdere laagjes werkt beter dan alleen een (te) dikke trui. Kies voor kleding die sneldrogend is en zich niet volzuigt met water. Ben je lang onderweg, neem dan een tube vloeibaar wasmiddel mee ipv extra veel kleding.

Wat eten betreft:
Bekijk tevoren waar je inkopen kunt doen tijdens je reis. Ga vooral niet voor een hele week eten en drinken meeslepen als je om de dag langs een supermarkt komt. Je kunt veel ruimte en gewicht besparen door voor gedroogd voedsel te kiezen. Je kunt dit in de buitensportwinkels kopen maar ook in de supermarkt is dit deels verkrijgbaar. Dan bespaar je ook aanzienlijk in je portemonnee. Combineer dit met verse groente en fruit. Veel soorten zijn dagenlang buiten de koelkast goed houdbaar zo lang je ze maar voorzichtig inpakt.

Over de tent:
Er zijn trekkerstentjes in alle soorten en maten. Kies voor een bescheiden maat met een gewicht van maximaal 2,5 kg (eenpersoons) of 4 kg (2 persoons). De prijzen en de kwaliteit variëren sterk. Een dure tent is niet nodig als je jaarlijks alleen in de zomermaanden enkele weken in Nederlands klimaat kampeert. Kies voor een tent waarbij je eerst de buitentent opzet en er dan de binnentent inhangt en bij het afbreken de binnentent er eerst weer kunt uithalen. Dat is handig als het regent tijdens het opbouwen/afbreken omdat dan alleen je buitentent nat (en in een aparte zak) de boot ingaat. Een tent met een voorportaal heeft als voordeel dat je binnentent en dus je slaapspullen minder snel nat kunnen regenen. Je kunt er ook meer spullen kwijt en er desnoods in koken als dit echt niet ergens anders kan. Let erop dat je tentje wel zo hoog is dat je er gemakkelijk in en uit kunt komen en je jezelf niet noodgedwongen naast de tent moet omkleden.

Enkele tips voor het inpakken van de kajak:
-Zorg dat je een vaste plaats hebt voor je spullen. Wat je waar wegstopt is afhankelijk van de vorm, de grootte en van het moment waarop je die spullen weer nodig hebt.
-Let erop dat het gewicht evenredig over de boot wordt verdeeld. Dat voorkomt dat je constant je koers moet corrigeren tijdens het varen.
-Vermijd grote bagagetassen op het dek. Als je die nodig hebt, dan heb je vrijwel zeker te veel spullen bij je!
-Gebruik waterdichte zakken op een logische manier. Afwijkende kleuren voor kleding en andere spullen werkt. Meerdere 10 literzakken pakken gemakkelijker in dan één grote 40 liter zak. Verpak niet in een waterdichte zak wat niet noodzakelijk is.
-Zorg dat je kuip vrij van spullen blijft die jou het (onvrijwillig) in- en uitstappen belemmeren.