Sneek

Het weekend in Sneek op 27, 28 en 29 augustus 2021

Op vrijdag ontvangst op minicamping Synneveer te Sneek bij de Zwarte Brekken in Friesland. De weersvoorspellingen waren beter dan de werkelijkheid, maar gelukkig konden we wel bij droog weer de tent opzetten!

Aanwezig waren Ciska en Harrie (organisatie), Jaap R. en Karine, Jaap S. en Tineke, Jan R., Richard, Lia, John, Peter L. en op zondag nog een introducé van Jan R. en Richard.

Het was een kleine camping op een groot boerenbedrijf met alleen basale voorzieningen die behoorlijk vol stond, zodat er weinig plek voor de auto’s overbleef. Gelukkig was er daarbuiten nog voldoende parkeergelegenheid. Wegens langdurige regenval was het terrein tamelijk modderig. De koeien bleven tot ’s avond laat loeien en een Belgische bus/camper (niet die van Michel) vond het leuk om tegen twaalven nog eens flink met de portieren te klappen. 

Op zaterdag maakten we een tocht naar Sneek over diverse stukken groot water. Jammer dat niet iedereen een zwemvest bij zich had, maar gelukkig waren we kanovaarders met enige ervaring. In Sneek hebben we een stadswandeling gemaakt en een paar mooie oude panden bewonderd van meer dan 100 jaar oud. Bijna 20km hebben we gevaren.

’s Avonds kwam lid van het eerste uur Kees N. nog afscheid nemen van de vereniging met een doos gebak en zijn we nog met z’n negenen (incl. Kees) wezen borrelen en eten bij eetcafĂ© de Buorren in Uitwellingerga. Kees heeft ons uitgebreid verteld over zijn belevenissen bij de NKSR, maar ook over zijn tijd in de binnenvaart en grote vaart. Het was erg gezellig en Jaap R. heeft Kees opgehaald en thuisgebracht. 

Op zondag met de kano naar IJlst. Ook daar een stadswandeling gemaakt en de Mauritiuskerk https://nl.wikipedia.org/wiki/Mauritius_(heilige) van binnen kunnen bekijken omdat de vrijwillige koster toevallig net aanwezig was. Prachtig orgel en preekgestoelte. Kortgeleden waren de donker gebeitste kerkbanken nog geschuurd en met speciale houtnerf-verf behandeld. Ze hopen op wat meer aanwas van jonge mensen, maar daar konden we helaas niet bij helpen. In de buurt van de kerk hebben we daarna koffie en appeltaart met slagroom genuttigd. Iets meer dan 12km hebben we gevaren en na afloop zijn Jan, Richard en introducee nog een keer gaan varen!

Tijdens het in- en uitstappen bleef het droog maar tijdens het varen niet. Op zaterdag ook nog behoorlijk veel wind. Het eerder door het KNMI beloofde mooie weer bleef helaas uit. De spatzeilen bewezen goede diensten. Helaas moesten we de tenten bij miezer-regen afbreken en thuis te drogen hangen of opnieuw opzetten.

Peter L.