Lopikerkapel 2023

Kanoweekend 1, 2 & 3 september in de boomgaard camping Lopikerkapel.

Vrijdagmiddag: aankomst op de camping. Het aantal deelnemers voor het weekend is 9.

’s Avonds gaan Arja en Harrie met de auto uit eten in IJsselstein want kanoën daarheen is gelet op het late tijdstip toch niet haalbaar. Wij, de overige aanwezigen blijven op de camping en na het avondmaal zijn Lia, Jan, Frank en ik een eindje gaan lopen. Aangezien de locals daar met de auto’s denken Max V. te zijn (velen rijden snoeihard op die smalle landweggetjes) besluiten we maar het fietspad te bewandelen.

Op de terugweg gezellig een bakkie koffie gedaan in het uit 1870 stammende dorpscafé.

Zaterdagochtend 9.30 uur vertrekken we met de auto’s in de mist naar Haastrecht. Aangekomen op de ruime parkeerplaats bij het zwembad De Loete aan de Vlist. Een ideaal plekkie om vandaar de Vlist te bevaren naar Schoonhoven. De Vlist is een prachtige vaart met vele bochten. Onderweg neemt Lia nog een groepsfoto voor de fraaie Bonrepasmolen. (‘bon repas’ betekent ‘goede maaltijd’)

Aangekomen in Schoonhoven, waar de Vlist ophoudt bij het Springerpark houden we (eindelijk) pauze. Schoonhoven is van oudsher een centrum van zilversmeden. Je waant je dan ook een beetje in de Gouden Eeuw met z’n mooie panden en vele zilverwinkels domineren het centrum. Door het centrum wandelend komen we uit bij de boulevard aan de Lek. Weer terug bij de pauzeplek varen we terug naar Haastrecht.

‘s Avonds zijn we met z’n allen uit eten gegaan in IJsselstein in “de Kloostertuin” (binnen).

Zondag 9.30 uur, nu zonder mist en met zon, vertrekken we naar Montfoort waar we de auto’s bij het centrum aan het IJsselplein kunnen parkeren. Op zondag is het daar vrij parkeren, de rest van de week is het blauwe zone. Via een laaggelegen kanosteiger kunnen we de Montfoortse vaart op. Dan richting Linschoten en in Linschoten linksaf de Lange Linschoten op richting Oudewater.

Aangekomen in Oudewater via de schutsluis Oudewater in. Alwaar we nog even een saluut geven aan Swiebertje die in de vorm van een borstbeeld uitkijkt op het oude stadhuis. Daar waar de opnames met Swiep/Saartje/de burgemeester/bromsnor en malle pietje zich hebben afgespeeld. Op het terras daar was het gezellig druk. Velen zullen er een ‘kopwju’ koffie hebben genuttigd om maar eens van Swieps uitdrukking te spreken.

We voeren door het centrum aan het eind linksaf de Hollandse IJssel op, waar we aan de Oostijsselkade pauze houden met uitzicht op het nieuwe Oudewater. Al die fraaie dorpjes ontkomen niet aan uitbreiding. Na de pauze weer te water en onderweg nog 1 pauze gehouden. Vervolgens aangekomen in Montfoort, kano’s op de auto’s geladen en richting de camping. Het was weer een bijzonder leuk en gezellig kampeer/kano weekend.

In de boomgaard camping waar de peren en appels ruim voorhanden zijn en Tineke ook nog grote mooie tuinbonen uitdeelt die van haar eigen kostgrondje komen. Geheel voldaan keert eenieder weer huiswaarts.

Met dank aan de organisatoren Arja en Arnoud.

John