Gieterveen

Weekend Gieterveen, 11-13 oktober 2019

We zijn dit najaarsweekend in een kampeerboerderij in Gieterveen. Er is een opkomst van 19 personen en we genieten van de courgettesoep met zalm die door Tineke is gemaakt. ’s Avonds wordt de video bekeken van de zeil- en kanoweek op de Waddenzee die Jaap R en Fred S vorig jaar hebben gemaakt. De rest van de avond wordt al pratend met elkaar doorgebracht.

De volgende ochtend gaan we met auto’s naar Spijkerboor om de tocht te starten op het riviertje de Hunze. We varen over een meanderende rivier door een natuurgebied. Het is stil op het water, de eerste kilometers zien we geen enkele boot. In het begin is het wat miezerig, later droog, maar erg bewolkt. Gelukkig blijft het verder de hele tocht wel droog. We varen in een uur en drie kwartier naar Zuidlaren, waar we een uur de tijd hebben voor een kop koffie of een lunch. Dan gaat het weer terug naar de opstapplaats en moeten tegen de stroom in.

Vóór het avondeten van stamppot van zuurkool en hutspot (door Karine gemaakt) en eigengemaakte kweeperenmoes, komen Frits en Riet binnen. Om 20.00 uur start de najaarsvergadering om de weekenden te plannen voor 2020. 

Zondag vertrekken we weer om half tien en rijden naar de oever van het Zuidlaardermeer. Harrie en Ciska, die vaarleiding zijn, willen graag vroeg terug in verband met het weer. We varen met z’n dertienen langs de rand van het meer en zien meerdere jachthavens, campings en vakantiehuizen. Hier liggen de te huren woonboten zelfs een eind van de campings af midden in het water. Na een tijdje varen breekt zelfs het zonnetje door en daar wordt volop van genoten. We stoppen op een mooi grasveld om op tijd onze lunch te gebruiken. Tegen twaalven begint het te regenen en we varen het tweede stuk over het meer. Jammer dat het weer nu tegenvalt, maar we zijn erg vroeg terug bij de opstapplaats. Dan rijden we terug naar de boerderij en ieder gaat zijns weegs. De wandelaars komen ook juist op dat moment terug van hun wandeling.

Velen zullen in de wintertijd niet varen, maar de volhouders gaan gewoon door.

Rita