Biesbosch 2023

Minicamping “De Witboom” te Werkendam is een bij uitstek geschikt vertrekpunt voor kanotochten in de nieuwe Biesbosch.

Op vrijdag streken druppelsgewijs allen neer op de camping. Het weerzien was weer een feestje. Jan R. ging op eigen houtje een kanotochtje te maken. En via een app op het mobieltje van Ellen konden we hem volgen. Jan bleek een behoorlijk rondje te varen. Fred S. besloot omdat hij maar 1 nachtje bleef, om te slapen in zijn gele campertje. Marieke bleef ook 1 nachtje. Karine keerde nadat ze ons gezelschap had gehouden die avond weer huiswaarts. Fred, Jan R. en ik besloten om na het eten een rondje rond de camping te wandelen en de vogeluitkijktoren aan te doen.

’s Zaterdags om 9.00 uur vertrokken we vanaf de camping. Helaas zonder Ellen wegens een blessure en Jan S., want hij bleek om 9.00 uur nog niet waterdicht te zijn en hij ging niet mee varen vanwege iets te veel neerkomende regendruppels. Wat betreft de regendruppels, ja daar waren er wel heel veel van die dag. Het voordeel van met regen varen is dat je, op een enkel bootje na, je het Biesboschrijk alleen hebt. En kanoën in de regen heeft ook wel iets (vind ik).

Onderweg nog een groepsfotootje genomen tussen de dode bomen in het water op weg naar de pauzeplek. Bij de eerste pauzeplek “de Bevert” was het redelijk (kortstondig) droog; net genoeg om een drankje en hapje naar binnen te werken. Frank F. dook nog even het warme water in want het water was echt warm. Vervolgens voeren we door 2 fraaie kreken,  waarvan de 2de heen en terug via grootwater naar de 2de pauzeplek.

Maar de pauze (Michel en Jan R. besloten de pauze in de kano door te brengen) was van korte duur. Ook hier hadden de weergoden het niet goed voor met ons en besloten we maar weer het ruime sop te kiezen. Aan de staande vogels in het water, o.a. lepelaars, kon je zien waar je niet kon/moest varen. De bruggen in de Biesbosch zijn wel voorzien van nummers, alleen zijn die pas zichtbaar als je er met je neus opzit. Een nadeel dus dat je niet van verre kunt zien welk nummer het is. Een goede kaart van het gebied is dan ook onmisbaar.

Aangekomen op de camping snel douchen en omkleden. Lia, Jan S. Arnoud, Frank F. en ik besloten uit eten te gaan naar de Pizzeria te Sleeuwijk want in Werkendam waren Havendagen. De wegen en het centrum daar waren afgesloten. Op zondagochtend was het gelukkig droog. Jan S. ging mee en met de kano’s op en in 1 de auto’s geladen, reden we in kolonne naar de eerste pauzeplek van zaterdag “de Bevert”. Vanaf daar voeren we de oude Biesbosch in via kronkelende watertjes naar de enige pauzeplek die alleen toegankelijk is voor kanoërs aan het begin van natuurreservaat “De Dood” waar je niet in mag varen. Vanaf die plek heb je een fraai uitzicht richting de Amercentrale en Polder Turfzakken met paarden en Schotse Hooglanders op de voorgrond.

Op de terugweg wederom een groepsfoto gemaakt tussen/onder een hele fraaie grote dode boom. Dezelfde route teruggevaren en rechts aangehouden want in elke bocht kon je grote boten verwachten zoals de grote toeristen rondvaartboot, die we ook verderop tegenkwamen. Aangekomen bij de auto’s hebben we de kano’s in- en opgeladen en zijn we richting camping gereden. Het was een prachtige dag met wind en zon waardoor de tenten gelukkig droog konden worden ingepakt.

Al met al een weekend, met wisselvallig weer zoals het heurt in Nederland, kunnen we wel zeggen dat het een gezellig en geslaagd NKSR kampeer/kanoweekend was.

John