Beers

19, 20 en 21 oktober 2018, najaarsweekend bij zeilschool ‘Bij Ceulemans’ in Beers.

Dit najaarsweekend zaten we in de zeilschool ‘Bij Ceulemans’ in Beers. Met een kleine groep van ca. 20 personen was de hut nog lang niet vol. Op vrijdagavond hebben we kunnen genieten van een prachtige zonsondergang aan de Kraaijenbergse plassen. Het was koud toen de zon eenmaal onder ging, maar het wachten was de moeite waard. En toen was er heerlijke linzensoep van Tineke.

Op zaterdag werd er gevaren op de Raam en Hertogswetering. Ondanks het zonnetje was het nog frisjes die ochtend. Maar wachten op terugkerende chauffeurs van de weggebrachte auto’s duurt altijd lang als het koud is. Ondertussen hebben enkelen gewandeld en gezocht naar kasteel ‘de Tongelaar’. Achteraf bleek dat we er dichtbij zijn geweest. De wandelaars hebben slechts een luchtkasteel gezien. Bij de afslag in Grave naar de Hertogswetering was een damwand gelegd waar het vuil mee opgevangen werd. Dit betekende een moeilijke uitstapsessie en een eind lopen met de kano’s naar het nabijgelegen parkje. Iedereen hielp elkaar goed en zo kwamen we toch allemaal heel boven en droog uit de boot. Na een korte pauze waarbij een enkeling een heerlijke versnapering bij de warme bakker niet kon weerstaan, vertrokken we met wat stroming over de Hertogswetering richting Herpen.

’s Avonds heeft Astra voor ons gekookt. Het heeft iedereen weer prima gesmaakt. Daarna was de vergadering waarin het vaarprogramma 2019 werd vastgelegd.

Op zondag gingen enkelen wandelen en de overige mensen voeren via de Kraaijenbergse plassen over de Maas naar Grave. De vaarleiding raakte de uitgang kwijt, maar zodoende hebben we wel het hele nieuwe waterwingebied nu bekeken. Een groots watervogelgebied waar helaas ook gemotoriseerde boten mogen komen. Na een korte pauze met warme koffie op het strandje, werd de tocht voortgezet over de Maas. Er was vrijwel geen scheepvaart (slechts 1 groot binnenschip) en zo hebben we ook deze brede rivier bedwongen. Iedereen was blij dat Grave in zicht kwam. Daarna was het snel inpakken en wegwezen. Het was een geslaagd weekend waarbij veel te danken was aan het mooie weer.

Karine