Logo blauw transparant
 

de Verhalen

De NKSR Leden doen hun verhaal.

 

24 - 26 oktober 2014, het Najaarsweekend op de Dommel.

De aankondiging voor dit weekend zag er heel erg uitnodigend uit. Ik had er helemaal zin in en ben in geen enkel opzicht in mijn verwachting teleurgesteld. Allereerst de huisvesting: het was er gezellig en verzorgd, voldoende slaapplaatsen en van krakende planken heb ik geen last gehad. Dan het vaarprogramma: het zou mijn eerste kennismaking met de Dommel worden en ik hoop achteraf dat het niet bij deze eerste kennismaking blijft. Maar eerst nog, het aan het varen voorafgaande beeld, van een door het land glijdende, lange stoet, allerlei gekleurde kano's op auto's, zich haastend naar een voor buitenstaanders onduidelijk doel. Maar voor ons was het doel wel duidelijk: de Dommel. Wat een mooi riviertje, wat een rust! We vaarden deze dag vanaf Neerpelt in België via enkele mooie natuurgebieden tot aan Valkenswaard.
De tweede dag voeren we op het gedeelte van de Dommel dat nog niet zo lang opengesteld is. Het leidde ons van Valkenswaard tot in Eindhoven. Aan reacties van wandelaars op de oever was dit te merken. Men keek toch wel enigszins verbaasd naar onze kano's. Vooral een zeekajak is dan toch een wat vreemde eend in de bijt. Een zeekajak in dit smalle riviertje? Maar de wendbaarheid van mijn boot viel me alles mee. Het was goed te doen. Met een van de wandelaars had ik een heel klein mini gesprekje, waar ik nog steeds een beetje over na gniffel. Dit gesprekje wil ik jullie niet onthouden. Op het pad langs het water liepen een vader met zijn twee zoontjes. Het jongste van de mannekes, ik schatte hem een jaar of vier, zag mij aankomen en ging helemaal aan de waterkant staan om mij gedag te zeggen. "Hoi" zei hij, "hoi" antwoordde ik. "Papa!, papa! hij zei hoi!!" "Zei die hoi ?? antwoordde papa, "nou moet het toch niet gekker worden". Tussen de Dommel van dag één en dag twee zie ik niet zoveel verschil. Misschien was het Belgische gedeelte iets minder goed onderhouden?? Maar de tweede dag vond ik wel spannender, door alle obstakels werd het varen lastiger en soms onmogelijk. Maar ik heb geen wildwater ervaring en vind het dus al gauw spannend als water niet gewoon rechtuit stroomt.

Vrijdagavond en een deel van de zaterdagavond, behalve het bekijken van fotoboeken nu ook dia- en filmverslagen van buitenlandse tochten: Frankrijk en Frans Guyana zijn per kano verkend.
Zaterdagavond: de Algemene ledenvergadering. Ik denk dat een verslag hiervan wel via het bestuur komt. Dan nog de verzorging van de inwendige mens: het was voortreffelijk!!!!!! Heel erg lekker en goed georganiseerd. Goed georganiseerd was het totale weekend. Alle mensen die betrokken zijn geweest, bij de organisatie, het koken, maar ook het vervoeren van de kano's, de helpers aan de kant behulpzaam bij in-/uitstappen en sjouwen van de kano's, iedereen heel erg hartelijk bedankt!
Dit allemaal maakt de NKSR tot de vereniging die het is. Nu even de winterstop, maar daarna, verwachtingsvol het nieuwe kano seizoen in.
Allemaal een hele goede wintertijd.

 

26-28 september 2014, Rondje Leusden en de Eem.

Het is een miezerig weertje op vrijdag, maar er is een mooi weekend beloofd. En daar gaan we voor. Wij vertrekken vrijdagmiddag met ons Kipje (of Kuiken?) naar Leusden. Daar staan al een aantal tenten en caravans met de bewoners. Wij zoeken een plekje en installeren ons. We praten gezellig bij en ’s avonds kunnen we gebruik maken van een groepsonderkomen.

Zaterdag om 9.30 uur is de briefing, er wordt verteld wat ons staat te wachten. We zijn al voorbereid op een aantal keren overdragen. De mist trekt snel op en we stappen in onze boten in het Valleikanaal. Aan de voet van de Grebbelinie. Daarna komen we in de Heiligenbergbeek. Een prachtig slingerende beek door de bossen. Je waant je alleen op het water. De voor- en achtervaarder zijn niet te zien. Na nog een keer overdragen varen we naar Amersfoort, waar we, via de oude waterpoort, een rondje door de stad maken. In Amersfoort zijn in de kademuren, diverse leuke beeldjes gemetseld. Daarna weer terug en overdragen(!) in totaal zo’n 6 à 7 keer. Gelukkig liggen er overal steigers. Maar we helpen elkaar met dragen en uitstappen. Zo’n tocht is goed voor de teambuilding! Omstreeks 5.30 uur zijn we weer op de camping. Daar hoeven we niet te koken want er staat om 6.30 uur een heerlijke barbecue voor ons klaar. We kunnen lekker buiten zitten, tot het donker wordt (en dat wordt steeds vroeger, helaas).

Zondag stipt om 9.30 uur is er weer een briefing, waarbij ons duidelijk uitlegt wordt hoe we moeten rijden en waar we instappen. We stappen in bij de veerpont in Eemdijk en varen op de Eem tot Amersfoort. Onderweg houden we een pauze bij een inlage van de Eem, ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak. Er staat een vogelkijkscherm en we kunnen ijs kopen bij de vlakbij gelegen boerderij. Bij het varen wisselen rustig en golvend water elkaar af. Soms komt er een boot van voren, dan weer van achter. Door de harde beschoeiing worden alle golven weerkaatst. In Amersfoort komen we bij de voormalige haven aan. We varen nog een klein stukje door en bewonderen de kroonluchter die (volkomen zinloos, maar vanaf het water prima zichtbaar) tussen de brug hangt. Historisch hoogtepunt en uniek is Koppelpoort, een combinatie van stads- en waterpoort. Nu blokkeert een stuw de toegang tot de stad over water. Ook aan deze zonnige dag komt een eind. We nemen afscheid en vertrekken weer huiswaarts. Organisatoren hartelijk bedankt voor de organisatie en het mooie weer!

 

25 -27 april 2014, Peddelen op Koningsdag in Haarlem.

Het eerste kanoweekend van 2014 vond plaats op Vrijdag 25 en Zaterdag 26 april in Haarlem. Wij gaan voor 't eerst mee. Spannend! Vrijdagmiddag om 17 uur kwamen we aan bij 't fort Penningsveer, gelegen aan de rand van Haarlem. Het was het mooiste weer van de wereld 25 C en we werden al direct van harte welkom geheten. Het fort bleek er prachtig uit te zien en lekker warm en licht te zijn. Er waren verschillende slaapzalen en drie groepsruimtes, het zag er gezellig uit en was lekker schoon. Na de heerlijke soep met brood werd er gezellig gekletst en/of gekaart. Om twaalf uur lag iedereen in z'n stapelbedje. Zaterdagochtend werden we met trompetgeschal wakker gemaakt. Daarop maakten de troepen zich direct op om de dag fris te beginnen. Na het ontbijt een kort appel waarbij onze missie uit de doeken gedaan werd. Ondertussen waren alle kano's van twee oranje ballonnen voorzien, het was immers koningsdag. We vertrokken iets voor tienen richting binnenstad. Onderweg zagen we een kolonie sneeuwwitte lepelaars hoog in de bomen langs de oever. We moesten enkele keren de kano overzetten dat ging verbazend snel met zo'n grote groep; 28 mensen. Iedereen hielp een handje en een paar enthousiaste mannen zetten hun spierballen in om het hele proces vaart bij te zetten. Dank aan iedereen hiervoor. We voeren door de binnenstad veelal langs de bollen/molenroute voor boten en schaatsers. We trokken veel bekijks met onze kleurige stoet van boten en ballonnen. Langs de singel hebben we gepicknickt. Heerlijk relaxed. Op de terugweg naar het fort hadden we nog even wind tegen op vrij open water dus dat was even buffelen. Bij het fort gezellig buiten gezeten en geborreld. Het eten was een toepasselijk rats, kuch en bonen diner, dat er natuurlijk prima inging. De pret werd nog verhoogd doordat we de liedtekst van Joop de Knegt's 'ik sta op wacht' onder ons bord hadden liggen en we het lied samen konden aanheffen. Beide avonden werden opgeluisterd met heerlijke taart waarop het hele regiment werd getrakteerd. Zaterdagavond werd de jaarvergadering gehouden en na een uur konden we ons weer vermaken met gezelligere zaken. Om twaalf uur lag iedereen op een oor. We waren zeer verrast door de gezellige onderlinge open sfeer en hebben vele handige weetjes over de verschillende technieken opgedaan, waarvoor onze hartelijke dank. We hebben er echt zin in om vaker mee te gaan.

Op Zondag 27 april had de commandant van dienst in zijn wijsheid besloten om de reveille een half uurtje later te laten plaats vinden. Dit besluit had een aantal redenen. In de eerste plaats hadden de manschappen na de afmattende exercitie van de vorige dag een beetje meer rust wel verdiend, verder was het zondag, een dag waarop burgers plegen uit te slapen en om de overgang naar de burgermaatschappij wat te vergemakkelijken werd de reveille dus wat later geblazen.
Buiten dreigde het naar regen. Het bleef niet bij dreigen. Nog voordat we afvoeren vielen de eerste druppels. Die druppels gingen over naar meer gestaag regenen. Gelukkig stond op de plek van onze koffiepauze een boom die in staat was om ons redelijk droog te houden. Na de koffiepauze weer in de boten. Een vreemd fenomeen speelde zich hierna af. Ooit in het verleden hebben we tijdens een jaarvergadering uitvoerig gediscussieerd over de mogelijkheid om de groep op een vaardag te splitsen. Het bleef toen bij praten of beter gezegd, dit was onbespreekbaar. Maar nu gebeurde het zonder overleg, zomaar vanzelf. De groep splitste zich in twee groepen een die rechtsaf en een die linksaf sloeg. Alleen was er bij een enkele deelnemer wat verwarring omdat hij nog een hele groep achter zich verwachtte en het dus wat rustiger aandeed. Maar ook dat loste zich op, dankzij een scherpe achterhoede. Op een later moment vond er weer een ontmoeting plaats tussen de beide groepen. We besloten toen dat een tweede pauze, op een verregend grasveldje in de regen die nu iets gestager was gaan vallen, niet zo aantrekkelijk was en dus voeren we door richting onze thuisbasis, fort Penningsveer, waar de rats, kuch en bonen soep ons uitstekend smaakte.
Het was een gezellige afsluiting van een fijn weekend met een afwisselend vaargebied, een goede accommodatie en erg goed gezelschap.

 

 

John MacGregor & 

De Schotse advocaat John MacGregor leefde van 1825 tot 1892 en staat bekend als een groot avonturier en grondlegger van de Kano Sport.

Lees Meer

 

de Kanotochten

Met de NKSR maak je in binnen en buitenland de meest bijzondere kanotochten.

Lees Meer

 

het Programma

Het veelbelovende NKSR kanoprogramma voor seizoen 2018.

Lees Meer

 

 

de NKSR

De NKSR verbindt naturisme, kanosport en recreëren sinds 1987 naar voorbeeld van KanoSport Ring NordWest.

Lees Meer

 

het Lidmaatschap

Stap in en vaar mee, om de contributie hoef je het lidmaatschap niet te laten.

Lees Meer

 

 

logo NFN                  logo TKBN

 

Copyright © 2018 Vereniging Naturisten Kano Sport Recreatie. Alle rechten voorbehouden.
Krooiweg 7
4158 EH Deil